22 de Gener, Fira del Fesol de Santa Pau

FIRA DE SANT ANTONI, LA FIRA DEL FESOL DE SANTA PAU

Propera edició: 22/01/2012
Enviar un enllaç d´aquesta pàgina.Versió per imprimir.
Santa Pau - Fira de Sant Antoni, la fira del Fesol (Foto: Ajuntament de Santa Pau)
Santa Pau - Fira de Sant Antoni, la fira del Fesol (Foto: Ajuntament de Santa Pau)


"No es coneix quan va iniciar-se el conreu de fesols de Santa Pau, però es consideren un producte de conreu tradicional en aquesta zona. El fesol formava part de la rotació de conreus tradicional de la comarca i s’integrava en els camps de blat de moro, o bé quan aquell es plantava, o bé quan el blat de moro ja havia germinat. Des de final dels anys vuitanta i començament dels anys 90, per iniciativa d’alguns pagesos de Santa Pau, va iniciar-se la recuperació i la dinamització del conreu i va constituir-se l’Associació de Conreadors de fesol de Santa Pau. Les varietats pròpies de la Garrotxa són la tabella brisa de mata alta i de mata baixa, però sota la marca "fesols de Santa Pau" es comercialitzen tant aquesta varietat, com les varietats d’origen americà denominades "Michigan", més ben adaptades a les zones de conreu.

Santa Pau - Fira de Sant Antoni, la fira del Fesol (Foto: Ajuntament de Santa Pau)
Santa Pau - Fira de Sant Antoni, la fira del Fesol (Foto: Ajuntament de Santa Pau)


L’Associació de Conreadors va promoure també la recuperació de la fira de Sant Antoni, amb l’objectiu de donar-li un caire de fira del fesol. Aquesta fira va ser recuperada el 1990 i la celebració consisteix en la realització d’una degustació de fesols que s’encarrega als restaurants de la localitat.

El fesol és un producte de consum com a ingredient principal en els àpats quotidians mentre la producció és al mercat. El de cocció de la varietat "tavella brisa" es força ràpid, d’uns 30 minuts, mentre que les varietats americanes triguen més. Els plats més conegut són el "fèsol amb botifarra esparrecada" i el "fesol amb botifarra del perol". Es consumeix a l’entorn familiar, sobretot com a àpat de migdia. Els restaurants de la comarca disposen habitualment de diferents plats basats en el fesol, alguns tradicionals com "fesols amb botifarra esparrecada" i altres de nova creació. Tanmateix, només adquireixen els fesols als productors de Santa Pau. En el cas dels restaurants de Santa Pau, s’indica normalment que els fesols són d’allà en la denominació del plat." segons afirmen Juanjo Cáceres , Elena Espeitx.

Santa Pau - Fira de Sant Antoni, la fira del Fesol (Foto: Ajuntament de Santa Pau)
Santa Pau - Fira de Sant Antoni, la fira del Fesol (Foto: Ajuntament de Santa Pau)


En el marc de les festes de Sant Antoni, la fira programa activitats tradicionals i artesanes, cercaviles i grups d’animació, les benediccions d’animals i cantada de goigs a sant Antoni i el sorteig del porquet de Sant Antoni. Cal destacar un dels actes gastronòmics culminants, la fesolada, que consisteix en la degustació de plats elaborats amb fesols que són presentats per diversos restaurants de la població.

Santa Pau - Fira de Sant Antoni, la fira del Fesol (Foto: Ajuntament de Santa Pau)
Santa Pau - Fira de Sant Antoni, la fira del Fesol (Foto: Ajuntament de Santa Pau)





Comentarios